14 Ekim 2008

Dudaklarınızı konuşturun

Dudaklar kadınların en hassas, en çekici yanlarındandır. Ama dudakların boyanması bazen bir sorun halinde önümüze çıkar; çünkü hoşa giden ve gerçekten yakışan rujlar her zaman birbiriyle örtüşmez. O halde konuya biraz daha yakından bakalım; ne dersiniz?
Rujunuzun makyajınızla, ama en önemlisi doğal cilt tonunuzla uyumlu olması gerekir. Hangi rengin cilt tonunuza uygun olacağını nasıl anlarsınız? Ruj seçmek en az "Bay Doğru"yu bulmak kadar çetrefilli bir iştir: Onlarca renk ve çeşit arasında sıkışıp kalabilirsiniz! Bu seçimde de kurallar aynıdır: Denemeli ve sonunda doğru olanı bulmalısınız! Ne yazık ki dudak boyalarında standartlar geçerli değildir. Her kadının ruj seçimini etkileyecek farklı kişiliği, yapısı, yaklaşımları, beğenileri ve elbette farklı cilt tonu vardır. Söz gelişi, bir kadının güzelliğinin sırrı olan ruj, bir diğerine inanılmaz itici bir görünüm verebilir.

Tanım olarak, en doğru ruj, yüzünüze ışıltı kazandırıp iyi görünmenizi sağlayandır.

Cilt tonunuza göre doğru ruju saptamak için önerileri gözden geçirin; sonra da rujların gizemli dünyasına bir göz atın. Bayılacaksınız!

Çok açık ten
Şeffaf renkler, bej tonları, kıpkırmızı, hafif mercan renkleri, pembe rujlar.

Açık ten
Sıcak şeftali ve pembe renkler içeren tonlar. Çarpıcı renkler gerektiren durumlarda mavi bazlı rujlar, vişne tonları, kahverengine kaçan tonlar.

Buğday ten
Sıcak alt tonları olan renkler: Kahve bazlı mor, açık kahve. Şarap rengi de muhteşem bir ışıltı verebilir.

Koyu ten
Derin, parlak olmayan kırmızılar yani mavi veya mor alt tonlar içeren renkler. Çikolata veya erik renkli rujlar da harika durur.

11 Ekim 2008

Günde 3 elma mucizesi




BOLU İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, günde yenilecek 3 elmanın kötü kolesterolü yüzde 10 oranında düşürdüğünü, iyi kolesterolü de arttırdığını söyledi.


Kabuğu ile yenen bir elmanın insanın günlük C vitamini ihtiyacını karşıladığını belirten Dr. Koç, “Elmanın içerdiği organik asitler, soda ve fosfor yardımı ile beyin, karaciğer ve mideye çok olumlu etkileri vardır” dedi. Koç, içeriğinde yüzde 85 su, yüzde 12 şeker, pektin, organik asitler, soda, fosfor, tanen, vitamin A, B1, B2, B5, B6, C, E, ve PP bulunun elmanın toksinlerin atılmasında vücuda yardımcı olduğunu açıklayarak, şöyle konuştu: “Elmanın kanı temizleyici, sindirim sistemini uyarıcı özellikleri, damar sertliği, hemoroide, egzama ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir. Elma, kandaki kolesterolü düşürerek damar sertliğini önler.”


Elmanın idrar söktürücü özelliği olması nedeniyle böbrekleri çalıştırdığını da belirten Koç, “Elma suyu sindirim sistemini uyararak, mide mukozasını güçlendirir. Yatıştırıcı ve ateş düşürücü olarak da kullanılan elmanın suyuyla silinen cilt, taze ve canlı bir görünüme kavuşur. Açıkcası, günde 3 elma tüketiminin yüzde 10 oranında kötü kolesterol düşmesine neden olurken, iyi kolesterol oranını da arttırdığı saptanmıştır.”




http://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/10088302.asp?gid=245&sz=23236

Gebelik kontrolleri ihmale gelmez

Gebelik kontrolleri ihmale gelmez
İlk Kontrolde nelere bakılır?
Bebeğin plasentası (eş) arkasında kanama olup olmadığı kontrol edilir Gebe kalınmadan hemen önce bakılmadıysa Kan biyokimyası ve enfeksiyon ile ilgili testler bu haftada yapılır. (Tam kan, TİT, Kreatinin, AKŞ, SGOT, SGPT, TORCH tetkikleri) Fetal kalp atımları değerlendirilir. İlk ultrasonda kalp atımı görülmedi ise, 10 gün sonra tekrar USG yapılır ve boş gebelik ekarte edilir. Çoğul gebelik varlığı araştırılır. Tüp bebek hastalarında glukophage, utragestan, calciparin 12. haftasında kesilir. Annenin kilo, tansiyon takibi yapılır. Başlanılmadıysa Folik Asit 400-800 mg/gün başlanılır.
11-14 hafta Kontrolü nedir? Neye bakılır?
Nuchal Translucency (Nukal Saydamlık) değerlendirilip gerekirse annenin kanından bakılan biokimyasal marker'larla kombine edilir. (İKİLİ test) Üçüz ve üzeri sayıdaki çoğul gebeliklerde gerekli görülürse Redüksiyon (indirgeme) işlemi bu haftada yapılır. Ense şeffaflığı testi yapılırken bebeğin o haftalar için oluşması gereken organlarına ve extremitelerine bakılır. Burun kemiği gelişip gelişmediği araştırılır. Mesanesinin gelişip gelişmediği araştırılır. Annenin kilo, tansiyon takibi yapılır. CVS (Koryon villus biopsisi-plasenta iğne biopsisi) eğer gerekiyorsa bu haftalarda yapılabilir.
16-18 hafta Kontrolünde neler kontrol edilir?
İkili test yapılmadı ise ÜÇLÜ Test yapılır. NTD (Merkezi Sinir Sistemi Defektleri-Spina Bfida) için kontrol yapılır. İdrar kültürü yapılır. Çoğul gebeliklerde rahim ağzından kültür alınır ve rahim ağzı uzunluğu değerlendirilir. Multivitamin ve demir tedavisine başlanır. Karında çatlak oluşumunu önlemek için krem başlanabilir. Fetal biyometri (ölçümler) yapılır. Annenin kilo, tansiyon takibi yapılır. Eğer gerekli ise Amniosentez (su kesesinden su alınması) 16. hafta ile bu haftalar arasında yapılır.
20-23 hafta Kontrolün önemi nedir?
Genel anomali taraması yapılır ve gerekirse kalp anomalilerinin tespiti için hastanemizin prenatal kardioloğu tarafından fetal ekokardiografi yapılır. Fetal biometri yapılır. Tekil olanlar dahil bütün gebeliklerde rahim ağzı uzunluk ölçümü yapılır. Uterin arterin vaginal ve abdominal Doppler ile değerlendirilmesi yapılır. Tekil gebeliklerde 20 mm'den , çoğul gebeliklerde 25 mm'den küçük ölçümlerde serklaj (Rahim ağzına dikiş) uygulaması yapılır. Fetal biyometri ve cerebellumun değerlendirilmesi yapılır. Genel anomali taraması yapılır. Annenin kilo, tansiyon takibi yapılır. Kordosentez (kordondan kan alınması) gerekli ise bu haftalardan itibaren yapılabilir.
27-28 hafta Kontrolü hakkında bilgi verir misiniz?
Fetal biometri uygulaması ve cerebellumun değerlendirilmesi yapılır. Uterin arter Doppleri yapılır. 50gr ile oral Glucose Challenge Test yapılır. (Şeker Tarama Testi) Rh uyuşmazlığı olanlarda anneye 120 veya 300 iu Anti-D (28hafta tamamında) yapılır. Tekrarı gerekmez. Annenin kilo, tansiyon takibi yapılır.
31-32 hafta Kontrolünde nelere bakılır?
Fetal biometri ve cerebellumun değerlendirilmesi yapılır. Annenin kilo, tansiyon takibi yapılır.
34-35 hafta Kontrolünde nelere bakılır?
Fetal biometri yapılır. NST (Bebeğin kalp grafisi ile birlikte sancı olup olmadığını ve bebeğin hareketlerini kaydeden cihaz) yapılarak değerlendirilir. Annenin kilo, tansiyon takibi yapılır.
36-37 hafta Kontrolünde nelere bakılır?
Fetal biometri yapılır. NST yapılarak değerlendirilir. Annenin kilo, tansiyon takibi yapılır.
37. haftadan sonra Doğum öncesi 7-10 günde bir durum değerlendirilmesi yapılır...